הלאה, מעבר אל הדור החמישי (2010) לרכב פנאי עם מרכב אחוד ובממדים של דגם בינוני (D-SUV), כאשר הוא מבוסס על רצפת הנעה קדמית; הצגתו בדור השישי (2019) על רצפת הנעה אחורית ובממדים מוגדלים, הפעם כרכב פנאי גדול, E-SUV. בדרך (דור 5) הוא פגש באדג', רכב הפנאי שהופנה לאירופה והוצג ב-2006; הרצפה לא הייתה זהה אבל קרובה, והעיצוב של הדור החדש והשונה מקודמו התכתב עם זה של אדג' שעבר אז מתיחת פנים.
הדור השישי המכהן כיום הביא את המתבקש מרכב שכזה: שלוש שורות מושבים, מקום לשישה או לשבעה אורחים, גבה קומה, מכובד ועתיר אבזור, שופע מרחבים וחללי אחסון – ומשדר בהופעה וגם במפרט כי מדובר ב-4x4 בהתאם לרוח התקופה.
הסיבה למבחן של אקספלורר נעוצה במתיחת הפנים שנערכה לדור השישי-נוכחי מ-2019 והוכרזה בראשית 2024. הבסיס, בהתאם, כשהיה – רצפה D6, כך גם מערך מנועי הטורבו-בנזין 2.2 ליטר ו-3 ליטר, התיבה על עשרת הילוכיה וההנעה הכפולה. במסגרת זאת נעשו שינויים הן בצד האסתטי והן בזה התכליתי, זאת כדי להתגבר על כשלים ארגונומיים ולהבריא קצת מהמחלות.
הופעה חיצונית
במסגרת חידוש הדגם, אנשי פורד שרטטו את מבנה הסבכה בנוסח טרפזי גדול, ויתרו על כזו אלגנטית צפופה לטובת חריצים בסגנון חלת דבש וחזות תוקפנית, גם בסיוע כרום הבולט מלפנים, מקצרים את תיחום הפנסים וחתימות ה-LED, הסירו כיתובים.לא כך בזנב, שבזכות מתיחת הפנסים וחיבור באמצעות קורת תאורה, מעניקים לו הופעה מכובדת יותר, הגם מתוחכמת במידה הרצויה ביחס למתחריו. משלימים את המבנה האחורי כיתוב EXPLORER בפונטים חדשים, גימור מושחר ושינויים קלים בסינר התחתון.
אין הבדלים חיצוניים בין גרסאות ההנעה האחורית או הכפולה, כאן ברמת האבזור 'פלטינום', ולאלה חישוקי 20", תקרה פנורמית (כפולה, מופרדת) וחלונות כהים, אם כי רק גרסת ההנעה הכפולה זמינה ב'אפור אייקוני' בלעדי. גרסת ST הספורטיבית – 400 כ"ס, 54.7 קג"מ, מכלולים רלוונטיים – גם נראית שונה, החל מחישוקי "21 סביב, ופריטי עיצוב בחוץ וגם בפנים.
סביבת נהג
לא מעט מחקרים נעשו בכל הכרוך בשימוש במסכי מגע; חלק מהיצרנים מצאו כי הגולש הורגל כפי שנהוג בטלפונים סלולריים למוניטור אנכי, ואילו אחרים בחרו במבנה אופקי, כמו בטאבלט או בטלוויזיה. יש כאלה, כמו BYD, המציעים גם וגם: הצג נע על צירו, כדי לקלוע לשני המחנות.ליבת העניין פה, באקספלורר המחודש, טמונה במערכת המולטימדיה ובהנדסת האנוש, גם סוג התרכובות, החיפויים, טקסטורות והאמצעים שעומדים לרשותו, בסביבת הנהג ונוסעיו. במקום טאבלט זקור, הססן בתגובתו, אקספלורר מגלה שוב את השיטה המסורתית ולא מעגל פינות; העסק עובד כהלכה, נראה מודרני, ומסתייע במערכת אחורית מעודכנת (סינק-4) תחת הכותר הגנרי משהו: 'פורד דיגיטל אקספיריינס'.
הצג המרכזי מגיע כעת בגודל 13" ובינו לבין המערכת הקודמת אין ולו דבר במשותף. כל פעולה, כל פונקציה מבוצעת מהר, הרזולוציה מושקעת, גם תתי התפריטים קריאים במהלך נסיעה. ממשקי הסלולרי אלחוטיים - אנדרויד ו-אפל, וגם הצימוד שלהם נעשה כהרף עין לאחר הנעה. בולטים בחסרונם קיצורי דרך פיזיים לבקרת האקלים ולא פעם נפלנו להקלקות חוזרות בתחתית המסך כדי לבצע שינוי. לוח המחוונים המוקרן בגודל "12, וגם הוא שופר לאין שיעור, הן בגרפיקה והן במידע, ויש בו לא מעט מכך הזמין דרך גלגל פקדי ההגה.
חרף מאמץ-יתר עם חומרים הדומים לסיבי פחמן (לפעמים יותר זה פחות) המראה הכולל נאה, הביצוע טוב, פחות מרושל מקודמו וגם קוהרנטי מכל האקספלוררים עד היום. מסגרת הקונסולה ואזור הנהג והנוסע שודרגו; לא רק המסך חדש, שטחי האפסון יותר שימושיים, משטח הטעינה הסלולרי הועתק מחריץ בתעלה למדף נפרד מתחת למסך וכדי להסוות חלק מאיכות החומרים המגורענת נקראה לעזרה מומחית האודיו הדנית B&O ליצירת מערכת שמע אלגנטית, עם חיפוי מהודר המשווה לו אווירה פסבדו יוקרתית.
מושבים, אבזור
הדור הנוכחי של אקספלורר הוא כאמור רכב פנאי גדול, והממדים בהתאם; בסיס הגלגלים הוגדל (מעבר ל-3 מ'), הוא ארוך (5 מ'), רחב (2 מ') וגבוה (כמעט 1.8 מ'). המבנה הזה מאפשר תנוחת נהיגה גבוהה וזו חושפת בפני הנהג חרטום גלוי, כולל הקצוות, אבל הוא אמור לדעת גם שהסיכוי לגלח סרחים, חלילה בני אדם, אפילו עם החיישנים והמצלמות – לא מתבטל. הסיבה לכך נעוצה בשדה ראייה מוסתר בחלקו לאחור בשל עיצוב קורות C, וכן בשל מראות צד קטנות מדי.מושב הנהג תומך בחלקו, בעיקר בצלעות אבל הוא בנוי בצורה משונה; הבסיס קצר, במשענת בליטה תחתונה שגם אחרי כיול, התאמה עד למציאת תנוחה ממש, אבל ממש משביעת רצון מוביל לפשרות שלא צריכות להתקיים ברמת המחיר הזו. בנסיעות ארוכות, גם בגלל מיעוט שיבושים, זה פחות נורא, אבל מחייב אתכם לבדיקה יסודית בטרם קנייה.
הדלתות מאחור נפתחות ב-90 מעלות, כך שהתקנת מושבי בטיחות איננה משימה קשה מדי. המרחב שם טוב וכך גם מרווח הברכיים. שורה אחרונה - לילדים בלבד. תא המטען, גם עם שורה שלישית במקומה - לא זניח, ונפחו 401 ליטרים. מתג קיפול חשמלי (נוח מאוד) המשטח את השורה השלישית יוצר נפח של 1302 ליטרים. תאי אחסון יש לא מעט, מלפנים, גם מאחור, גם בשורה השלישית. פתחי המיזוג השקועים בתקרה, כולל בקרת האקלים הנפרדת לנוסעים, משרתים היטב את כל הנמצאים.
במפרט של האקספלורר לא חסר מאומה כי בכל זאת, אמריקה: מושבי עור בגוון בורגונדי שכזה, ממוזגים ומחוממים, הגה מחומם, בקרת שמע 14-רמקולים, עיסוי למושבים הקדמיים, מערך שלם של בקרות בטיחות אקטיביות (רק חבל שהתרעת הניטור במראות מזערית), חיישני תאורה וגשם, מצלמות היקפיות 360 מעלות, כניסה והנעה ללא מפתח, דלת תא מטען חשמלית, בקרת מיזוג נפרדת לשורה השנייה, שקעי USB-C, תאורת אווירה ועוד.
מנוע, ביצועים
כמעט מהסוף. צריכת הדלק בסיום המבחן הכניסה לחשבון נהיגה עם רגל כבדה על הדוושה, יחד עם הפעלת שיקול דעת לטובת האדם הסביר בשטח מחייתו המפוקק, הסתכמה ב-8 ק"מ/ל'; בעיר – 7.2 ק"מ/ל', מחוץ לעיר אפשר לגרד 9 ק"מ/ל', ביום לא קר או חם מדי. ושוב, עלתה כאן השאלה: היכן יתרונות מנועי ה-4-בוכנות על פני ה-6 האטמוספריים בתחומי גמישות, אריכות חיים, רהיטות וביצוע, בהינתן הפרשים קטנים של צריכת דלק?כדי לפצות על מה שאמור היה לנפק מנוע V6 בגרסה הבסיסית, פורד מחלצת מיחידת ה-2.3 ליטר אקובוסט (משרתת בין השאר את מוסטנג) 300 כ"ס ב-5,500 סל"ד ו-42.8 קג"מ מ-3,500 סל"ד. אל המנוע משודכת תיבה אוטומטית עם 10 הילוכים והנעה כפולה. לשניהם מצטרף בורר נהיגה עם מספר מצבים מובחנים.
העוצמה של המנוע גדולה, גמישותו עמוקה, גם הקולניות שלו נוכחת בפנים ובחוץ; בסיועה של תיבת הילוכים ערנית הוא יאיץ מעמידה ל-100 קמ"ש באזור 7 ש' ויבצע עקיפות כפולות – גם במעלה הררי תלול בקלילות, גם במהירות לא נמוכה. מצבי הנהיגה, כוללים 'נורמל', 'גרירה', 'שטח', 'אקו', 'ספורטיבי'. האחרון אינו סרק או מעמיד פנים - השפעתו מורגשת.
במצב זה מופיע על לוח המחוונים הכיתוב "Spirited driving". בשטח המרעה של האקספלורר, נכון יותר שישנה את עורו לנהיגה "נמרצת" על פני נהיגה "ספורטיבית", שכן בינו לבינה זיקה ישירה כמעט ואין. ועדיין, הדרקון האמריקני מגייס את כל מה שעומד לרשותו: אחיזה גבוהה מהצמיגים (מישלן פרמסי AS), יכולת לבצע שינוי כיוון חד ונשלט, זווית גלגול מתונה ומערכת הינע המשמרת מומנטום גבוה ורציף.
ההגה המחושמל חסר לא מעט פידבק, אך משקלו משתפר ככל שהמהירות גדלה ועם החיבור שלו אל מנוע-גיר מוצלח למדי הוא מתעלה על חסרונותיו, מנסה ליישר קו עם התכונות המצטיינות של האקספלורר בכביש המפותל. הבלמים, בסדר – דורשים לחיצה החלטית על הדוושה, מחייבים שמירת מרחק, אך אינם נסוגים מיכולתם בצורה דרמטית גם אחרי רצף חריקות.
תיור, נוחות
היו ימים רחוקים שהמילה Explorer – "חוקר", בהקשר כאן גם "מגלה" – ייצגו את האישיות ההרפתקנית שלו, אבל הפרידה משלדת סולם וסרנים חיים סימנו את קיצו של ה-DNA המקורי של אקספלורר והתבגרותו אל רכב משפחתי מחונך ואדיב.אקספלורר של היום (ומ-2010) הוא רכב פנאי, אבל הנעה כפולה ומצב 'שטח', גם מרווח גחון של 20.8 ס"מ, מאפשרים לו לנוע בזהירות המתבקשת בתוואי מאתגר יותר מאשר שבילים מוסדרים. מנגד, זוויות הגישה, הבטן והנטישה סמליים למדי (20.5 מע', 17.6 מע', 21.1 מע'), מבנה הפגושים פריך, כך ששטח מורכב לא יסתיים בנזק מועט - והוא יסובב את החרטום חזרה לכביש.
ושם, לאקספלורר תכונות חיוביות לא מעטות, אך נוחות הנסיעה בערים איננה אחת מהן. בסמטאות, הנתיבים הסתומים והשבורים, היכן שתבלו 96% מזמנכם, היא נפגמת בגלל פעולת בולמים שאינה סופגת כנדרש שיבושים קטנים כגדולים, והמפגש איתם כמעט ואינו מרפה מהנוסעים. עם פסי האטה, מתמודד.
בכבישים הבין-עירוניים מגלה תכונת שיוט טובה וראויה, מפליג לדרכו כאול-אמריקן טיפוסי אל מרחקים גדולים ואליה מצטרפת איכות נסיעה מחמיאה (גם) בזכות מנוע מוחרש עד 110-120 קמ"ש, שאון כביש שאינו נשמע, ורק החלונות רגישים לפריצות דציבלים במפלס יותר גבוה.
הרכב, הסביבה, מסכמים
פורד העבירו את אקספלורר מקצה עדכונים מהיר אבל מהוקצע ומטופח. אין לזה ביטוי חיובי מבחוץ מכיוון שלטעמי הצנוע הניתוח הקוסמטי לא היטיב עימו. אולם בכל הקשור לבעיות שהשליכו על הקשר בין הנהג לרכב מדובר בקפיצת מדרגה משמעותית; "החוויה הדיגיטלית של פורד" מבוצעת היטב, במערכת המרכזית, בלוח המחוונים – ובכלל הנדסת האנוש ידידותית יותר והאיכות הכללית שופרה (אם כי לא בפער).בכל הקשור לנהיגה ולנסיעה הוא מאכזב על אספלט משובש, אינו מעניק את הנינוחות והרוגע המתבקשים ברכב שכזה בסביבה האורבנית, וצריכת הדלק שלו בעומס גבולית. מנגד, אקספלורר מעניק איכות נסיעה טובה בכבישים בין-עירוניים, מרשים מאוד בכבישים טכניים, מועשר על-ידי מנוע ותיבה מצוינים, ומוסיף על כל אלה מרחב, אבזור, ושימושיות שהפכו לסימני ההיכר שלו.
בצד השני של המשוואה נמצא המחיר – וזה של אקספלורר ברמת האבזור 'פלטינום' שהייתה ברכב המבחן, עומד על 390,000 שקלים, מחיר המפנה אותו לקהל צרכנים שאינו גדול. בדרכו אליהם וכרכב פנאי גדול לשבעה, פורד אקספלורר פוגש צפיפות, מתמודד מול מתחרים מסורתיים (גם מעודנים) כמו מאזדה CX-90, שברולט טראוורס וגם מול חדשים, חשמליים הבאים מסין המציעים אבזור עשיר, פירוטכניקה, ביצועים ומחיר אטרקטיבי יותר.